Digitale nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 44 - september 2007

Nieuwsbrief nr. 44 - september 2007


Inhoud

Brand op bizonweide

VN Verklaring

Agenda

BRAND OP BIZONWEIDE

Een uitslaande brand heeft in juli één van de bizonweides op het Pine Ridge-reservaat in de as gelegd. De 300 bizons, die hier graasden, moesten worden geëvacueerd.
Oglala Sioux Parks and Recreation Authority (OSPRA), die de bizonkudde beheert, vraagt om financiële ondersteuning voor de wederopbouw van de weide en het hekwerk.

Uitgebreide informatie over de brand kunt u vinden op onze website.

Wij vragen uw steun bij de wederopbouw van de bizonweide. De mogelijkheid bestaat om dit op verschillende manieren te ondersteunen: u kunt een bizon sponsoren, of bv delen van het hek of veevoeder.

Uw bijdrage voor de wederopbouw van de bizonweide kunt u storten op girorekening 735082 (Postbank) ten name van de Lakota Stichting in Utrecht. Wilt u daarbij aub vermelden, waarvoor uw gift bedoeld is.


VN VERKLARING

De Verenigde Naties hebben de Verklaring van de Rechten van de Inheemse Volken aangenomen. De Algemene Vergadering nam op 13 september de Verklaring aan met 143 stemmen voor, 4 tegen en 11 onthoudingen. De Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië stemden tegen.
Aan de Verklaring, die de basisrechten van inheemse groepen en volken regelt, is 25 jaar gewerkt.TENTOONSTELLINGEN/EVENEMENTEN

KIVA-dag 7 oktober - Apeldoorn

Voor de leden van De Kiva en andere belangstellenden is één keer per jaar een Kiva Dag. Dan worden lezingen gehouden over Indiaanse onderwerpen, Kiva-leden vertellen over hun reizen naar Amerika (meestal met dia's), en er worden films getoond.

Verder is er Indiaans handwerk te kijk en te koop en kun je je eigen collectie Indiaanse boeken aanvullen. Ook wordt er een verloting gehouden ten bate van een Indiaans doel. En natuurlijk is er ruim gelegenheid voor contact tussen de deelnemers.

Plaats: De Stolp aan het Violierenplein 101, 7329 DR in Apeldoorn. De dag is van 11.00 tot 17.00 uur. De zaal is open vanaf 10.30 uur.
Toegang: Volwassenen: 5 euro, kinderen t/m 15 jaar: 3,50 euro

Zie verder: www.dekiva.nlAls het ijs smelt
gevolgen voor bewoners van de noordpool

Vanaf 13 oktober 2007 start in het Museum voor Volkenkunde in Leiden de tentoonstelling: 'Als het ijs smelt...' over de gevolgen van de klimaatveranderingen voor de poolvolkeren.

Het klimaat verandert. Het ijs smelt. In deze grote tentoonstelling doet Volkenkunde geen voorspellingen maar kijkt en luistert naar direct betrokkenen; Groenland, Canada, Alaska, Lapland en Siberië. De bewoners van deze poolgebieden komen in speciaal voor de tentoonstelling gemaakte interviews uitgebreid aan het woord. De tentoonstelling begint met de geschiedenis van ijs en sneeuw. Daarna wordt u meegenomen naar vijf plaatsen in het uitgestrekte noordpoolgebied. Ingenieuze voorwerpen illustreren hoe de bewoners zich al eeuwenlang aanpassen aan de veranderende omgeving. Door de hele tentoonstelling heen biedt een interactieve barometer u de mogelijkheid om uw positie te bepalen in het klimaatdebat.

Periode: 13 oktober - 28 augustus 2008
Zie verder: www.rmv.nlOekieviek

Oekieviek, een ontmoetingsplaats waar mensen in een ongedwongen sfeer arctische ervaringen kunnen uitwisselen.
Nieuwsgierig geworden?
Kijk voor het laatste nieuws op www.oekieviek.nl

(Oorspronkelijk ukiivik: het Groenlandse woord voor een plaats van samenkomst in de winter.)

Datum: Zaterdag 10 november 2007 / 10 uur - 17 uur
Locatie: Bever Zwerfsport Eindhoven, Leenderweg 202, 5644 AB Eindhoven
Informatie: www.oekieviek.nl, , 040 2415806Verzamelaar Ten Kate in de spotlights collectie Indianen van Noord-Amerika - Leiden

Periode: 23 juni - 25 november 2007

Deze zomer richt het Rijksmuseum voor Volkenkunde de schijnwerpers op een belangrijke Indianen collectie die aan het einde van de negentiende eeuw verzameld is. De kleine tentoonstelling (ongeveer 100 voorwerpen) maakt deel uit van de reeks ‘Collecties in de Spotlights’ waarin het museum zijn bijzondere verzamelingen onder de aandacht brengt. De directe aanleiding is het afrondend onderzoek naar deze verzamelaar.

Zie verder: www.rmv.nlGa mee op plantenjacht met de indianen! Botanische Tuinen - Utrecht

Indianen, zoals door een foutje van Columbus alle inheemse volkeren van Amerika werden genoemd, leefden in geheel Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. De honderden verschillende stammen hadden ieder hun eigen cultuur en gebruiken. Ook hun levensomstandigheden verschilden enorm: van toendra’s tot regenwouden en van woestijnen tot moerasgebieden.

Maar alle indianenstammen gebruikten planten om te (over)leven. Zij maakten er o.a. medicijnen, kleding, wapens, voedsel en kunstvoorwerpen van. Zonnebloem, Monarda, Maïs, Papierberk, Cassave en Suikeresdoorn zijn een paar van de planten die bij veel verschillende stammen werden gebruikt.

Tijdens ‘Indianenverhalen’, het Jaarthema van 2007, maakt u via een expositie, een wandelroute en de mini-prairie in de Thematuin, kennis met de verscheidenheid aan planten die de inheemse inwoners van Amerika benutten. We hebben ons daarbij beperkt tot voorbeelden van een paar van de vele stammen, namelijk de Arowakken en Caraiben uit de regenwouden van Zuid-Amerika en de prairiebewoners uit het Noorden.

Voor kinderen van 8-12 jaar is een indianen-spoorzoektocht uitgezet met veel doe-opdrachten. Het Jaarthema is vanaf 1 juni tot 1 oktober te zien in de Botanische Tuinen.

Zie verder: www.bio.uu.nl/bottuinen/publiekenrecreatie/activiteiten/index.html3e Willem Barentsz Festival 2007 heden, verleden en toekomst van inheemse Arctische volken - Den Haag

Het Willem Barentsz Festival stond aanvankelijk gepland voor 18 t/m 24 oktober 2007 in het Filmhuis Den Haag. Het festival is verplaatst naar voorjaar 2008.

Website: www.willembarentszfestival.nl


Voor actuele informatie over tentoonstellingen en evenementen, radio/tv en de agenda kunt u altijd terecht op onze website.