Digitale nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 43 - juni 2007

Nieuwsbrief nr. 43 - juni 2007


Inhoud

Van de redactie

Alcohol

Film: Imprint

Moord Aquash

Leuke sites

Agenda's

VAN DE REDACTIE

In verband met de zomervakanties verschijnt het eerstvolgende nummer van deze nieuwsbrief in september.
Wij wensen u een heel prettige vakantie!

De redactie


ALCOHOL

De Oglala Sioux Tribe heeft een einde gemaakt aan een blokkade bij White Clay, net buiten het Pine Ridge-reservaat. De politie arresteerde vier activisten. Er wordt al jaren geprotesteerd tegen de alcoholverkoop in White Clay, terwijl het reservaat is drooggelegd.

Zie verder: Oglala Sioux Tribe puts an end to alcohol blockade


FILM 'IMPRINT'

Op het Pine Ridge-reservaat is onlangs een nieuwe film opgenomen: Imprint. Het is een ander soort film dan we gewoonlijk over Indianen of Pine Ridge zien, namelijk een spookfilm. De film is geproduceerd door Chris Eyre, Cheyenne/Arapaho, de regisseur van Smoke Signals.

Zie verder:

het artikel in Indian Country Today en de trailer en foto's op de site van IMPRINT


MOORD AQUASH

De aangeklaagde in de zaak rond de moord op Anna Mae Pictou Aquash, John Graham, mag door Canada worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. In afwachting van de uitlevering is Graham weer gearresteerd.

Zie verder: het bericht op Indianz.com.


LEUKE SITES

Altijd al je eigen tipi willen hebben? Bouw 'm zelf!

Tipi'sTENTOONSTELLINGEN/EVENEMENTEN

A Musical Adventure
Festival met live optredens van Radmilla Cody en Black Fire - Amsterdam

A Musical Adventure, dinsdag 3 juli 2007

Deze Navajo artiesten zullen op 3 juli aanstaande in het Amsterdamse Bitterzoet een concert verzorgen.
Het festival is in het centrum van Amsterdam in Bitterzoet, Spuistraat 2, op loopafstand van Centraal Station. De deuren gaan open om 20.00 uur, het concert begint om 20.30 uur. Minimum leeftijd 21 jaar. Toegang 5 euro.

Blackfire
Radmilla Cody

Zie verder:
www.blackfire.net
www.radmillacody.net


Verzamelaar Ten Kate in de spotlights - collectie Indianen van Noord-Amerika - Leiden

Periode: 23 juni tm 25 november 2007

Deze zomer richt het Rijksmuseum voor Volkenkunde de schijnwerpers op een belangrijke Indianen collectie die aan het einde van de negentiende eeuw verzameld is. De kleine tentoonstelling (ongeveer 100 voorwerpen) maakt deel uit van de reeks ‘Collecties in de Spotlights’ waarin het museum zijn bijzondere verzamelingen onder de aandacht brengt. De directe aanleiding is het afrondend onderzoek naar deze verzamelaar.

Zie verder: www.rmv.nl


Ga mee op plantenjacht met de indianen! - Botanische Tuinen - Utrecht

Indianen, zoals door een foutje van Columbus alle inheemse volkeren van Amerika werden genoemd, leefden in geheel Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. De honderden verschillende stammen hadden ieder hun eigen cultuur en gebruiken. Ook hun levensomstandigheden verschilden enorm: van toendra’s tot regenwouden en van woestijnen tot moerasgebieden.

Maar alle indianenstammen gebruikten planten om te (over)leven. Zij maakten er o.a. medicijnen, kleding, wapens, voedsel en kunstvoorwerpen van. Zonnebloem, Monarda, Maïs, Papierberk, Cassave en Suikeresdoorn zijn een paar van de planten die bij veel verschillende stammen werden gebruikt.

Tijdens ‘Indianenverhalen’, het Jaarthema van 2007, maakt u via een expositie, een wandelroute en de mini-prairie in de Thematuin, kennis met de verscheidenheid aan planten die de inheemse inwoners van Amerika benutten. We hebben ons daarbij beperkt tot voorbeelden van een paar van de vele stammen, namelijk de Arowakken en Caraiben uit de regenwouden van Zuid-Amerika en de prairiebewoners uit het Noorden.

Voor kinderen van 8-12 jaar is een indianen-spoorzoektocht uitgezet met veel doe-opdrachten. Het Jaarthema is vanaf 1 juni tot 1 oktober te zien in de Botanische Tuinen.

Zie verder: www.bio.uu.nl/bottuinen/publiekenrecreatie/activiteiten/index.html


Voor actuele informatie over tentoonstellingen en evenementen, radio/tv en de agenda kunt u altijd terecht op onze website.