Digitale nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 40 - november 2006

Nieuwsbrief nr. 40 - november 2006


Inhoud

Verkiezingen

Film

Leuke sites

Agenda

VERKIEZINGEN

De verkiezingen op het Pine Ridge-reservaat zijn in chaos geeindigd. De kandidaat die in de voorverkiezing de meeste stemmen had, Alex White Plume, werd enkele dagen voor de tweede stemming van de kieslijst verwijderd. Er zou gebleken zijn, dat hij een strafblad had. In zijn plaats werd Cecelia Fire Thunder, de afgezette vorige presidente, op de kieslijst gezet. White Plume ging echter in beroep en won. Hij werd echter niet meer toegelaten tot de verkiezingen en liet in verschillende dorpen stembussen in beslag nemen.

De meeste stemmen zijn uitgebracht op John Yellowbird Steele, de andere kandidaat. Er wordt verwacht dat deze verkiezingen ongeldig worden verklaard en er nieuwe zullen worden uitgeschreven.

Zie verder: Lakota Country Times en Indiancountry.com 

De staat Zuid-Dakota werd op 7 november ook een referendum gehouden over het omstreden verbod op abortus, dat o.a. leidde tot de afzetting van Cecelia Fire Thunder. Dit verbod is door de kiezers weggestemd.


FILM - Flags of our fathers

In de Nederlandse bioscopen is deze week de film Flags of our Fathers in premiere gegaan. De film gaat over de slag om Iwo Jima in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze slag is een beroemde foto gemaakt van enkele soldaten die de Amerikaanse vlag hijsen op een heuvel. Hier is later ook een monument van gemaakt. In de film worden drie van deze soldaten gevolgd, waaronder de Pima-Indiaan Ira Hayes (gespeeld door Adam Beach).
Zie voor reseveringen: www.belbios.nl.


LEUKE SITES


Wat hebben de musea in Nederland over Indianen? Het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden heeft een permanente tentoonstelling over Noord-Amerikaanse Indianen. Ook online kunt u al een bezoek aan het museum brengen: www.rmv.nl. Op de site is via het menu-item Tentoonstellingen - Vaste Tentoonstellingen al wat informatie en foto's te vinden van voorwerpen in het museum.
Alle voorwerpen zijn verder ook te vinden met een zoek-functie: Collectie - website database.

Het Museum voor Volkenkunde is te vinden op de Steenstraat 1 in Leiden (tel. 071 5168 800)TENTOONSTELLINGEN/EVENEMENTEN

Cultuur onder Dak
BOEKEN & ETNOGRAFICA MARKT
2 - 3 december
Zaterdag 11.00 - 20.00
Zondag 10.00 - 17.00
FVG, Bist 164 - Wilrijk - Belgiƫ

2de handsboeken en etnografica uit de Amerika's en Aziƫ
WereldBar met o.a. koffie, thee en andere dranken uit Vietnam, China en Guatemala. Gratis Toegang
FVG-NAS & 4-Hands
Info : www.nas-fvg.be


12e Western Experience Brabant Hallen - Den Bosch

Western & Indianen-beurs met o.a optreden Indiaanse dansgroep First Nations Dance Company. De Lakota Stichting is op zondag met een stand aanwezig.

De Indiaanse Pow Wow-dansen worden getoond door de First Nations Dance Company, waarvan de leden rechtstreeks uit de reservaten van Arizona en New Mexico komen. Nieuw dit jaar is een jeugdgroep die hun danscultuur met kinderen uit Nederland wil delen. De jeugd mag dus met hen meedansen.

Plaats: Brabant Hallen - Den Bosch
Periode: zaterdag 27 & zondag 28 januari 2007
Website: www.westernexperience.com


Voor actuele informatie over tentoonstellingen en evenementen, radio/tv en de agenda kunt u altijd terecht op onze website.