Indianen willen geen oliepijpleiding door achtertuin

Geplaatst op .

In de Amerikaanse staat North Dakota protesteren honderden indianen en milieuactivisten tegen de aanleg van een nieuwe oliepijpleiding naar Illinois. Door de leiding, die bijna 1900 kilometer lang is en vier staten doorkruist, moeten vanaf eind dit jaar dagelijks 470.000 vaten aan ruwe olie gaan stromen. Maar een groep demonstranten probeert daar een stokje voor te steken.
Inmiddels heeft de nieuwe president Trump besloten de bouw van de oliepijplijn te hervatten, evenals de Keystone XL-pijplijn.

Tim Giago koopt Wounded Knee

Geplaatst op .

Journalist Tim Giago (oprichter/hoofdredacteur van verschillende Indiaanse kranten) heeft het terrein van het Wounded Knee monument aangekocht. De prijs is 3.9 miljoen dollar. Hij wil op het terrein een museum neerzetten en heeft daarom een campagne gelanceerd om dit te financieren: wounded-knee.com

Zie ook de artikelen op nsweekly.com en indianz.com

Pine Ridge-reservaat stemt voor alcohol-verkoop

Geplaatst op .

Op het Pine Ridge-reservaat van de Lakota-Sioux is deze week een referendum gehouden over de verkoop van alcohol. Met een kleine meerderheid (1871 tegen 1679 stemmen) is er voor gestemd. Pine Ridge was het laatste drooggelegde reservaat in Zuid-Dakota. De alcohol-problemen zijn er enorm, vooral ook door de verkoop van alcohol aan de rand van het reservaat, zoals het plaatsje White Clay.

Zie verder: Official results confirm Oglala Sioux Tribe vote for liquor sales op Indianz.com.

Wounded Knee te koop

Geplaatst op .

Het terrein van het bloedbad van Wounded Knee wordt door de eigenaar te koop aangeboden. James A. Czywczynski vraagt zo'n 3.9 miljoen dollar voor de 40 acres. Hij zegt er verschillende bieders voor te hebben. De Oglala-Sioux-stam van het Pine Ridge-reservaat zegt niet in staat zijn het land te kunnen kopen. De deadline verloopt op 1 juni.

Meer nieuws:

Indianz.com: Wounded Knee descendants speak out

Native News network: Wounded Knee is American Indians' Gettysburg: Interior Dept Should Declare Eminent Domain

BBC News: To whom does Wounded Knee belong?