Arts & Crafts

Ledger Art

Donald Montileaux

‘Plains Indian Ledger Art’ zijn tekeningen op boekhoudpapier uit de late 19e eeuw. De prairie-Indianen, die eerst hun tekeningen maakten op tipi’s en schilden, gingen er tijdens en na de Indianen-oorlogen er toe over om gebruik te maken van boekhoudpapier, dat ze hadden buitgemaakt. Dit ontwikkelde zich tot de kunstvorm ‘ledgerart’. Er zijn enkele tientallen collecties van dergelijke tekeningen uit deze tijd bekend, die zich voornamelijk in musea bevinden.

Enkele moderne kunstenaars hebben deze stijl weer opgepakt, zoals Donald Montileaux en Merle Locke.

Dreamcatchers

Dreamcatcher

De oorspronkelijke dreamcatcher, van ongeverfd hout met alleen een webje van draad behoort allang tot het verleden. Historische bewijzen voor het gebruik van dreamcatchers zijn alleen te vinden bij de Ojibwe/Chippewa-Indianen. Dreamcatchers zijn voor veel Indianen in heel Amerika een belangrijke inkomstenbron geworden. Ook bij de Lakota worden ze tegenwoordig gemaakt.

Dreamcatchers hebben nu alle kleuren van de regenboog, ze zijn soms driedimensionaal of hebben de vorm van een tipi en er hangen allerlei gekleurde voorwerpjes aan. Volgens de traditie moesten dreamcatchers op een ceremoniële manier worden gemaakt, inclusief een dankzegging aan de geest van het hout waaruit ze werden samengesteld. Dreamcatchers horen boven een babywieg thuis. Het spinnenweb filtert nachtmerries uit en laat alleen goede dromen toe.

Quilts

QuiltEén van de vaardigheden, die de Lakota-vrouwen van de Amerikanen hebben overgenomen, is het quilten. Deze doorgestikte dekens met hun Indiaanse motieven zijn heel populair bij Indianen. Een grote quilt kost circa 400 dollar, een goede bron van inkomsten op de reservaten, waar bijna geen werkgelegenheid is.

Kralenwerk

Vóór de komst van de blanken werden versieringen op kleding en gebruiksvoorwerpen gemaakt door het opnaaien van geverfde stekelvarkenspennen. Deze techniek werd echter snel verdrongen na de introductie van gekleurde glazen kralen door blanke handelaren. Zowel geometrische patronen als naturalistische afbeeldingen worden gebruikt, over het algemeen gebruikten de prairie-Indianen geometrische motieven. De Lakota maken ze in de kleuren rood, blauw, geel en groen.