Nieuwsbrief 47 – februari 2008

Nieuwsbrief nr. 47 – februari 2008


Inhoud

Lakota zeggen verdragen op

Rechtszaak John Graham

Excuses Congres?

Agenda

‘LAKOTA ZEGGEN VERDRAGEN OP’

De traditionele ‘treaty councils’ of de ‘tribal councils’ van de huidige Lakota-reservaten hebben zich niet achter het opzeggen van de verdragen door activist Russell Means geschaard.

De stap van Means wordt over het algemeen als een publiciteitsstunt van een eenling ervaren en men meent, dat hij hiermee de Lakota meer kwaad dan goed heeft gedaan.

Zie verder:


RECHTSZAAK JOHN GRAHAM

De rechtszaak tegen John Graham, verdacht van de moord op Anna Mae Aquash in 1975/6 op het Pine Ridge-reservaat wordt in juni verwacht. Graham is kort geleden door Canada uitgeleverd aan de Verenigde Staten en zal in Rapid City terechtstaan.
De advocaat van Graham heeft om een DNA-onderzoek gevraagd.

Zie verder: Indian Country News


EXCUSES CONGRES?

Ook de Verenigde Staten (na recent Australiƫ) hebben nu excuses aangeboden aan de oorspronkelijke bevolking voor de manier waarop zij behandeld zijn. In een wet over Indiaanse gezondheidszorg is een amendement met verontschuldigingen verstopt.


TENTOONSTELLINGEN/EVENEMENTEN


3e Willem Barentsz Festival 2007 heden, verleden en toekomst van inheemse Arctische volken – Den Haag

Het Willem Barentsz Festival stond aanvankelijk gepland voor 18 t/m 24 oktober 2007 in het Filmhuis Den Haag. Het festival is verplaatst naar voorjaar 2008. De datum is voorlopig vastgesteld op 3 t/m 9 april 2008.

Website: www.willembarentszfestival.nl


Als het ijs smelt
gevolgen voor bewoners van de noordpool

Vanaf 13 oktober 2007 start in het Museum voor Volkenkunde in Leiden de tentoonstelling: ‘Als het ijs smelt…’ over de gevolgen van de klimaatveranderingen voor de poolvolkeren.

Het klimaat verandert. Het ijs smelt. In deze grote tentoonstelling doet Volkenkunde geen voorspellingen maar kijkt en luistert naar direct betrokkenen; Groenland, Canada, Alaska, Lapland en Siberiƫ. De bewoners van deze poolgebieden komen in speciaal voor de tentoonstelling gemaakte interviews uitgebreid aan het woord. De tentoonstelling begint met de geschiedenis van ijs en sneeuw. Daarna wordt u meegenomen naar vijf plaatsen in het uitgestrekte noordpoolgebied. Ingenieuze voorwerpen illustreren hoe de bewoners zich al eeuwenlang aanpassen aan de veranderende omgeving. Door de hele tentoonstelling heen biedt een interactieve barometer u de mogelijkheid om uw positie te bepalen in het klimaatdebat.

Periode: 13 oktober – 28 augustus 2008
Zie verder: www.rmv.nl


Voor actuele informatie over tentoonstellingen en evenementen, radio/tv en de agenda kunt u altijd terecht op onze website.

Share Button