Nieuwsbrief 48 – mei 2008

Nieuwsbrief nr. 48 – mei 2008


Inhoud

Van de redactie

Hogfarm Yankton Sioux

Black Hills-geld uitbetaald?

Agenda

VAN DE REDACTIE

De laatste maand is de redactie druk bezig geweest met op de rails zetten van een nieuwe website. Deze is nu sinds 17 mei in de lucht. De site is in een nieuw jasje gestoken, u ziet nu in de kop van de pagina’s b.v. een foto-animatie met allerlei beelden uit Lakota-land. Daarnaast zijn ook allerlei technische zaken verbeterd. Onze webshop is totaal vernieuwd en u kunt er nu betalen met iDEAL, het online betaalsysteem van de Nederlandse banken. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van het internationale PayPal.
Bezoek de site op www.lakota.nl We wensen u er veel plezier mee!

De redactie


HOGFARM YANKTON SIOUX

In Zuid-Dakota zijn op het reservaat van de Yankton problemen ontstaan, doordat het bedrijf Long View Farms er een grote varkensstal wil bouwen. De stallen komen vlakbij woningen en een school. Er zouden 3350 zeugen komen en er worden tot 70.000 varkens per jaar verwerkt.
Omwonenden hebben milieu-bezwaren en hebben een BIA-weg naar het terrein afgezet. Volgens het varkensbedrijf staan hun gebouwen juist buiten het reservaat.Beelden van de protesten: YouTube: Yankton Sioux Hog Protest
Verder lezen: Indianz.com


BLACK HILLS GELD UITBETAALD?

Een Indiaanse advocaat, Doug Kettering roept Lakota op om het geld wat hen is toegekend als schadevergoeding voor het verlies van de Black Hills op te eisen. De schadevergoeding staat op een bank van de regering is en is nooit uitgekeerd, omdat de Lakota bang zijn, dat ze in toekomst nooit meer rechten zouden kunnen doen gelden op de heilige Black Hills.Zie verder het artikel in: Rapid City Journal en de reactie van Chief Oliver Red Cloud op IndianCountry.com


UITBREIDING URANIUMMIJN

De Oglala Sioux-stam maakt bezwaar tegen uitbreiding van een uranium-mijn 40 mijl ten zuiden van het Pine Ridge-reservaat. Ze zijn bang voor milieu-problemen via het grondwater.Zie verder het artikel op IndianCountry.com


TENTOONSTELLINGEN/EVENEMENTEN


3e Willem Barentsz Festival 2007 heden, verleden en toekomst van inheemse Arctische volken – Den HaagHet Willem Barentsz Festival stond aanvankelijk gepland voor oktober 2007 in het Filmhuis Den Haag. Het festival is verplaatst naar najaar 2008.

Website: www.willembarentszfestival.nl


Als het ijs smelt
gevolgen voor bewoners van de noordpool

Vanaf 13 oktober 2007 start in het Museum voor Volkenkunde in Leiden de tentoonstelling: ‘Als het ijs smelt…’ over de gevolgen van de klimaatveranderingen voor de poolvolkeren.

Het klimaat verandert. Het ijs smelt. In deze grote tentoonstelling doet Volkenkunde geen voorspellingen maar kijkt en luistert naar direct betrokkenen; Groenland, Canada, Alaska, Lapland en Siberiƫ. De bewoners van deze poolgebieden komen in speciaal voor de tentoonstelling gemaakte interviews uitgebreid aan het woord. De tentoonstelling begint met de geschiedenis van ijs en sneeuw. Daarna wordt u meegenomen naar vijf plaatsen in het uitgestrekte noordpoolgebied. Ingenieuze voorwerpen illustreren hoe de bewoners zich al eeuwenlang aanpassen aan de veranderende omgeving. Door de hele tentoonstelling heen biedt een interactieve barometer u de mogelijkheid om uw positie te bepalen in het klimaatdebat.

Periode: 13 oktober – 28 augustus 2008
Zie verder: www.rmv.nl


Voor actuele informatie over tentoonstellingen en evenementen, radio/tv en de agenda kunt u altijd terecht op onze website.

Share Button