Nieuwsbrief 49 – september 2008

Nieuwsbrief nr. 49 – september 2008


Inhoud

Slachtoffers?

Republic of Lakotah

Verkiezingen

Agenda

SLACHTOFFERS?

In diverse Indiaanse media is een discussie ontstaan over de slachtofferhouding van veel Indianen, die hen zou belemmeren in hun verdere ontwikkeling.
De discussie is gestart door Charles Trimble, een Oglala Lakota, die o.a. voorzitter van de National Congress of American Indians is geweest. Hij vindt het altijd maar benadrukken van alles wat er fout gegaan is (en nog steeds gaat) een verkeerde houding. Vooral de problemen op het Pine Ridge-reservaat worden genoemd als voorbeeld van de vicieuze cirkel waarin de Indianen zich hierdoor bevinden.
Zijn tegenstander in deze discussie is Tim Giago, oprichter van de krant Lakota Times. Beiden zaten op dezelfde katholieke kostschool op het Pine Ridge-reservaat.

Charles Trimble: Let go the chains of victimhood
Indianz.com: Tim Giago: Moving from victimhood to victors
Indiancountry.com: Don’t play the victim card


REPUBLIC OF LAKOTAH

Russell Means, de leider van de Republic of Lakotah (die in december meldde de verdragen met de V.S. op te zeggen) heeft aangekondigd, dat hij een onderzoek gaat starten naar de corruptie op de Lakota-reservaten.

Zie verder het artikel in: Rapid City Journal: Republic of Lakotah investigating tribal corruption en www.lakotafreedom.com


VERKIEZINGEN

De Indianen/inheemsen lijken dit jaar een iets grotere rol in de verkiezingen te spelen dan vroeger. De kandidaten hebben Indiaanse adviseurs en zoeken steun bij Indiaanse organisaties. Verder is Obama geadopteerd door de Crow-stam en de echtgenoot van Sarah Palin, de runningmate van McCain is van Inuit (Yupik)-afkomst. McCain zelf is twee maal voorzitter geweest van de Senate Committee on Indian Affairs.

Zie verder de artikelen in:
Reuters: At primaries’ end, American Indians in rare focus
Indian Country Today: Palin pick adds new Indian dimension to presidential race
Programma Obama betreft Indianen
Uit Indian Country Today: McCain


TENTOONSTELLINGEN/EVENEMENTEN


Kiva-dag
Datum: zondag 26 oktober 2008
Plaats: Apeldoorn Programma: nog niet bekend

Website: www.dekiva.nl


 Voor actuele informatie over tentoonstellingen en evenementen, radio/tv en de agenda kunt u altijd terecht op onze website.

Share Button