Nieuwsbrief 52 – mei 2009

Nieuwsbrief nr. 52 – mei 2009


Inhoud

Van de redactie

Treaty Council

DNA

Agenda

VAN DE REDACTIE

Marian Cuisinier

Op zondag 24 mei is onze vrijwilligster Marian Cuisinier overleden; ze was al enige tijd ernstig ziek. Marian heeft een aantal jaren de redactie van onze nieuwsbrief Wotanin Wowapi gedaan. Verder is ze als reisbegeleidster meegeweest naar de Lakota. We wensen Kees veel sterkte.


TREATY COUNCIL

De stamraad van de Oglala-Sioux-stam van het Pine Ridge-reservaat heeft besloten de Black Hills Sioux Nation Treaty Council (BHSNTC) voortaan te erkennen als een zelfstandig instituut buiten het Amerikaanse stamraden-systeem. De Treaty Council vertegenwoordigt traditionele Lakota, die het Fort Laramie-verdrag van 1868 als de basis van hun relatie met de Verenigde Staten zien. De stamraden van de diverse reservaten zijn in 1934 in het leven geroepen en worden vaak gezien als verlengstukken van de Amerikaanse regering.

Zie verder: www.lakotacountrytimes.com


DNA

Uit DNA-onderzoek is gebleken dat alle Indianen zouden afstammen van één oorspronkelijke groep. In een publicatie van het blad Molecular Biology and Evolution wordt een onderzoek beschreven onder 20 Indiaanse volken uit heel Amerika. Het onderzoek toont aan, dat al deze volken een gemeenschappelijke voorvader hebben, die leefde tussen 7,325 and 39,900 jaar geleden. Er is weinig overeenkomst gevonden met Aziatische volken, behalve met twee groepen in West-Siberië. Dit zou betekenen, dat de Indianen al heel lang geen contact meer hadden met Azië.

Zie verder: www.indianz.com


TENTOONSTELLINGEN/EVENEMENTEN


Wereldfeest – Utrecht

Intercultureel festival in het Julianapark in de wijk Zuilen. Van 13.00 uur tot 19.30 uur is er muziek, dans, eten en drinken, kinderactiviteiten en een bazaar.

Zondag 28 juni 2009, Julianapark Utrecht, 13.00 – 19.30 uur

Toegang is gratis! De Lakota Stichting is aanwezig met een stand.
Zie verder: www.wereldfeestutrecht.nl


GRATIS KIVA-(mid)DAG
Rijksmuseum voor Volkenkunde, Leiden

Het jaar 2009 is het Hudson-jaar: het is 400 jaar geleden dat de ontdekkingsreiziger Henry Hudson namens Nederlandse handelaren de Hudson-rivier opvoer. De eerste contacten met de Indianen werden gelegd en er werd gehandeld. Pas 15 jaar later (in 1624) kwamen de eerste kolonisten en werd de kolonie Nieuw-Nederland een feit.
Op loopafstand van het treinstation Leiden ligt het Rijksmuseum voor Volkenkunde met een mooie collectie Indiaanse voorwerpen uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. In een grote zaal van dit museum wordt op 20 juni 2009 van 14- 17 uur een Kiva-middag gehouden.

Het voorlopige programma:

  • Kiva-voorzitter Frans Wojciechowski neemt ons mee langs de Indiaanse volken van de Hudson en hun contacten met de Nederlanders.
  • Redactielid Hugo J. Vos zal iets vertellen over de Franse kolonie Canada en hun contacten met onder andere de Mohawk (die handelspartners van de Nederlanders waren).
  • Tussendoor zal er muziek en film zijn.
  • Verder zijn er een aantal stands met Indiaanse kunst, handwerk, muziek, films en boeken.

Gegevens:

  • Datum: 20 juni 2009
  • De Kiva-dag is gratis toegankelijk, wel moet er entree betaald worden voor het museum (waardoor je ook de mooie collectie over Indianen kunt bekijken).
  • Tel. 015-2134614 of dekiva@hotmail.com
  • Website: www.dekiva.nl


Voor actuele informatie over tentoonstellingen en evenementen, radio/tv en de agenda kunt u altijd terecht op onze website.

Share Button