Nieuwsbrief 53 – september 2009

Nieuwsbrief nr. 53 – september 2009


Inhoud

Peltier

IHS

Black Hills

Agenda

PELTIER

Leonard Peltier, de Chippewa-activist die tot twee keer levenslang veroordeeld is voor de moord op twee FBI-agenten op het Pine Ridge-reservaat, wordt niet vervroegd vrijgelaten.

Peltier, die altijd ontkend heeft schuldig te zijn, is onlangs voor de ‘parole board’ verschenen. Die was echter van mening dat de misdaden te zwaar waren om hem vrij te laten. Pas in 2024 mag hij weer een aanvraag doen.


INDIAN HEALTH SERVICE

In het verlengde van de discussie over een algemene ziekte-verzekering in de Verenigde Staten is nu ook de Indian Health Service een issue geworden. De IHS verzorgt de gezondheidszorg op de Amerikaanse reservaten. Deze instantie wordt door tegenstanders van de verzekering gebruikt als voorbeeld van hoe het mis kan gaan. Kimberly Teehee, een Indiaanse adviseur van Obama legt in een video uit wat er anders aan de IHS: het is geen verzekering en het is in de oude verdragen met de Indianen al geregeld.

Zie verder: www.indiancountrytoday.com


BLACK HILLS

De Black Hills-zaak lijkt na jaren weer terug te zijn op de agenda. De leiders van de stamraden van de Lakota-reservaten hopen tot een akkoord te komen met de Amerikaanse overheid. President Obama beloofde in zijn verkiezingsprogramma te gaan werken aan een innovatieve oplossing voor dit al jaren slepende probleem.

De Lakota kregen in 1980 een schadevergoeding voor het verlies van de Black Hills toegewezen. Het geld, met rente ongeveer 900 miljoen dollar, is echter nooit uitgekeerd. De Lakota weigerden het te aan te nemen, omdat ze de heilige Black Hills terug willen.
Ook nu is verdeling van het geld geen issue, er wordt gekeken naar oplossingen als delen van de Black Hills terugggeven en andere deen onder gezamenlijk beheer plaatsen.

Zie verder: www.indianz.com


TENTOONSTELLINGEN/EVENEMENTEN


KIVA-DAG


Voor actuele informatie over tentoonstellingen en evenementen, radio/tv en de agenda kunt u altijd terecht op onze website.
Share Button