Nieuwsbrief 54 – december 2009

Nieuwsbrief nr. 54 – december 2009


Inhoud

Van de redactie

Excuus kerk

Conferentie met Obama

Regeling Cobell-zaak

Black Hills

Crow Creek

Agenda

VAN DE REDACTIE

De redactie en het bestuur van Lakota Stichting wenst u goede feestdagen en een voorspoedig nieuw jaar!


EXCUUS KERK

Een kerk in New York heeft excuses aangeboden aan de Indianen over de manier waarop de Indianen in het verleden behandeld zijn. De van oorsprong Nederlandse kerk heeft een verzoeningsdienst gehouden met leden van de Lenape-stam. De Lenape-Indianen (ook bekend als de Delaware) zijn de Indianen van wie Nederland Manhattan gekocht zou hebben.

Zie verder:
www.nu.nl


CONFERENTIE MET OBAMA

Op 5 november heeft de Amerikaanse president Obama een conferentie met Indiaanse leiders gehouden: White House Tribal Nations Conference. Meer dan 400 volken waren vertegenwoordigd. Obama kwam hiermee een verkiezingsbelofte na.

Zie verder:
Obama ushers in a new era for Indian country
Obama making good on promises


REGELING COBELL-ZAAK

De langlopende zaak tegen de Verenigde Staten over het mismanagement van trustfondsen van Indianen (bekend als de Cobell-zaak) is na 13 jaar tot een eind gekomen. De regering Obama zal een schadevergoeding van 3,4 miljard dollar toekennen aan de gedupeerden. Deze fondsen zijn destijds door de VS opgezet met geld vanuit bv verpachting van Indiaans land. De regeling moet nog wel door het Congres worden goedgekeurd.


BLACK HILLS

De organisatie Defenders of the Black Hills heeft voorgesteld een deel van de Black Hills tot speciaal nationaal park uit te roepen, het Okawita Paha National Monument. Hier zou ruimte moeten voor de religieuze beleving van de Indianen, die de Black Hills als een heilig gebied zien.

Zie verder:

www.indiancountrytoday.com
www.defendblackhills.org


CROW CREEK

De IRS (Internal Revenue Service), de Amerikaanse belastingdienst, heeft een deel van de grond op het Crow-Creek-reservaat via een veiling te verkocht. Het gaat om 7100 acres, ongeveer 2900 hectare, 20% van het reservaat. Reden is een betaalachterstand. Crow Creek hoort, net als de andere Lakota-reservaten tot de armste gebieden van de VS.
Er zijn plannen voor een demonstratie met een tipi-kamp op het omstreden gebied.


TENTOONSTELLINGEN/EVENEMENTEN


HEROPENING WERELDMUSEUM Op 10 december gingen om 10.00 uur de deuren weer open voor het publiek.

In de vernieuwde vaste tentoonstelling ‘De Collectie’ laat het museum topstukken zien uit Azië, Amerika, Afrika en Oceanië. In de oude situatie stonden 600 voorwerpen opgesteld. Dat zijn er nu 2.000 geworden.

Openingstijden

Het Wereldmuseum is open van dinsdag tot en met zondag. Zowel de ‘Oceanië’ tentoonstelling, de Winkel als de Café-Wijnbar zijn van 10.00 – 22.00 uur geopend. De Collectie is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur. De Mediatheek met Fotogalerie is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 – 17.00 uur.


MAYA 2012 – de mysteries van een eeuwenoud volk

Bezoekers van de familietentoonstelling Maya 2012 kunnen zelf in de voetsporen van ontdekkingsreizigers treden om de geheimen van de eeuwenoude maar nog springlevende Mayacultuur te ontrafelen. Na een tocht door de jungle, komen zij oog in oog te staan met een Mayatempel, spelen mee in hun balspel en leren het mysterieuze Mayaschrift te ontcijferen.

  • Museum Volkenkunde – Steenstraat 1 – Leiden
  • Tel. 071 5168 800
  • Te zien tot en met 22 augustus 2010
  • Opmerkingen en praktische vragen kunt u richten aan info@volkenkunde.nl
  • Website: www.rmv.nl 

Voor actuele informatie over tentoonstellingen en evenementen, radio/tv en de agenda kunt u altijd terecht op onze website.

Share Button