Nieuwsbrief 56 – juni 2010

Nieuwsbrief nr. 56 – juni 2010


Inhoud

Wounded Knee

Cobell-zaak

Leuke websites

Agenda

WOUNDED KNEE

Op 3 mei hebben 3 Amerikaanse legerhelicopters van de Colorado National Guard geprobeerd te landen bij het Wounded Knee-monument, maar zijn door boze bewoners weggejaagd. Dit bezoek was georganiseerd door de Tribal Council als poging tot verzoening. Er is inmiddels excuses aangeboden, kennelijk is totaal niet begrepen welke impact dit op de Lakota van het Pine Ridge-reservaat zou hebben.
Het oorspronkelijke bericht, dat het om de 7th Cavalry zou gaan, blijkt inmiddels niet waar zijn. De 7th Cavalry heeft in 1890 bij Wounded Knee ruim 300 ongewapende Indianen vermoord.

Zie verder:


COBELL-ZAAK

De Republikeinse fractie in de Amerikaanse Senaat heeft de regeling in de Cobell-zaak (schadevergoeding voor het mismanagement van trustfondsen van Indianen) ter hoogte van 3,4 miljard dollar geblokkeerd.


Leuke websites

Een kalender met links naar informatie over wat op deze dag in de Indiaanse geschiedenis gebeurd: This day in history

Alle stereotypen over Indianen bij elkaar: Stereotype of the Month Contest


TENTOONSTELLINGEN/EVENEMENTEN
Zwartvoet Indianen
Avonturen van een Zeeuwse verzamelaar

Het Zeeuws Museum is in bezit van een grote en indrukwekkende collectie objecten van de Zwartvoet Indianen. Deze collectie is bijeengebracht door de Zeeuw Meinard Sprenger (1860-1951), die aan het eind van de 19e eeuw naar Canada trok. Recentelijk is de collectie etnografica van het Zeeuws Genootschap teruggekeerd in het museum na een jarenlange bruikleen aan het Museum voor Volkenkunde in Leiden.

In december 2009 deed Caroline van Santen, conservator van het Zeeuws Museum, samen met de Leidse antropologe Lea Zuyderhoudt en Zwartvoet oral historian Clifford Crane Bear voor de tentoonstelling onderzoek in Canada. Tijdens het onderzoek bleek dat de objecten die Meinard Sprenger rond 1900 meebracht, ook in Canada zijn blijven voortbestaan. Enkele Zwartvoet Indianen werden geïnterviewd over de Zeeuws Museumobjecten. Videofragmenten van deze interviews zullen in de tentoonstelling te zien zijn.

Tentoonstelling
In de tentoonstelling worden prachtige objecten van de Zwartvoet Indianen getoond. Deze objecten zoals messschedes, een paardenuitrusting, mocassins en leggings zijn verzameld door Meinard Sprenger. Deze collectie wordt aangevuld met een aantal bijzondere objecten van andere musea uit Nederland en België. Ook persoonlijke objecten van Meinard Sprenger zullen te zien zijn, zoals een western zadel en kledingstukken die door Sprenger zijn gedragen. Daarnaast wordt de tentoonstelling aangevuld met tekeningen van Jan Toorop waarop Meinard Sprenger staat afgebeeld, foto’s van Meinard Sprenger, zijn Domburg ranch, het ranchleven en van Zwartvoet Indianen toen en nu.

Periode: 10 juli t/m 31 oktober 2010
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 11.00 uur – 17.00 uur


Inca’s – Capac HuchaAangrijpende archeologische vondsten op de ijzige toppen van het Andesgebergte vormen het vertrekpunt voor de tentoonstelling Inca’s, Capac Hucha. Capac Hucha was de koninklijke plicht van de Incakoning om door middel van kinderoffers in contact te komen met goden en voorouders om grip te krijgen op het leven.

Het onderwerp, mensenoffers in de Andesculturen, wordt in beeld gebracht door ruim 300 voorwerpen uit de eigen collectie, Europese musea en privécollecties. Te zien zijn: mummies, keramiek, koninklijke weefsels, zilver en goud.

Periode: 1 juli t/m 14 november 2010
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 – 20.00 uur.


MAYA 2012 – de mysteries van een eeuwenoud volk

Bezoekers van de familietentoonstelling Maya 2012 kunnen zelf in de voetsporen van ontdekkingsreizigers treden om de geheimen van de eeuwenoude maar nog springlevende Mayacultuur te ontrafelen. Na een tocht door de jungle, komen zij oog in oog te staan met een Mayatempel, spelen mee in hun balspel en leren het mysterieuze Mayaschrift te ontcijferen.

  • Museum Volkenkunde – Steenstraat 1 – Leiden
  • Tel. 071 5168 800
  • Te zien tot en met 22 augustus 2010
  • Opmerkingen en praktische vragen kunt u richten aan info@volkenkunde.nl
  • Website: www.rmv.nl

Voor actuele informatie over tentoonstellingen en evenementen, radio/tv en de agenda kunt u altijd terecht op onze website.

Share Button