Nieuwsbrief 57 – oktober 2010

Lakota Stichting

Nieuwsbrief nr. 57 – oktober 2010


VAN DE REDACTIE

Nieuwe website van de Lakota Stichting

We vonden het weer eens tijd om onze website op www.lakota.nl in een nieuw jasje te steken. Het ontwerp is vernieuwd en gebaseerd op een kunstwerk van de moderne Lakota kunstenaar Donald Montileaux. Hij maakt tekeningen die teruggaan op de Plains Indian Ledgerart, de tekeningen op boekhoudpapier die de Lakota in de negentiende eeuw gingen maken.

De webshop en de nieuwsbrief draaien onder nu een ander systeem dan op de oude site. Gegevens van de webshop konden helaas niet mee overgezet worden, die van de abonnees van de nieuwsbrief wel. Enkele onderdelen zijn niet meeverhuisd zoals de quiz, verder hebben we de index op onderwerp van onze vroegere nieuwsbrief Wotanin Wowapi niet overgenomen, omdat de nieuwe website een betere zoekfunctie heeft.

Hebt u een link gemaakt naar onze website, controleert u dan even of het klopt, een aantal namen zijn veranderd!
Veel plezier gewenst!

De redactie

Nieuwe website


TENTOONSTELLINGEN/EVENEMENTEN

Kiva-dag
Komend weekend vindt weer de jaarlijkse Kiva-dag plaats. Op het programma staan diverse lezingen, tevens kunt u deelnemen aan een workshop Indiaans kralenwerk maken of uw Indiaanse kunstvoorwerpen door een deskundige laten beoordelen. Uiteraard is er ook weer een beursgedeelte met onder meer de bekende boekentafel met boeken, cd’s en dvd’s. Zie voor verdere informatie het volledige programma op de website.

  • Locatie: De Stolp, Violierenplein 101, 7329 DR, Apeldoorn, tel. 055-5414442
  • Datum: 10 oktober, van 11.00 tot 17.00 uur. De zaal is open vanaf 10.30 uur.
  • Toegangsprijs bedraagt 7,50 euro voor leden en 8,50 euro voor niet-leden.
  • Website: www.dekiva.nl

Soep en broodjes zijn in het zalencentrum verkrijgbaar. Het in het complex nuttigen van meegebrachte lunch, is bij voorkeur niet toegestaan.

De Lakota Stichting is met een stand aanwezig.Qaoktualuk

Fototentoonstelling – Inuit Kunstobjecten – Pater Andre Vermaut o.m.i.- Leven en werken als missionaris bij de Inuit 1945-1960

Canadees én Wilrijkenaar, Andre Vermaut nu 90 jaar, was gedurende 15 jaar missionaris bij de Inuit van Paulatuk, Canada. Het werk dat hij daar deedwas vooral humanitair en charitatief. Als hobby fotografeerde hij de Paulatukmeut, de natuur, het dagelijkse leven.

Plaats: FVG, Bist 164 – 2610 Antwerpen-Wilrijk
Periode: 28 januari – 6 februari 2011
Openingstijden: alle dagen open van 10.00 tot 16.00 (ook op zaterdag en zondag)

Filmavonden:

2 februari « Nanook of the North »

5 februari « Atanarjuat, the Fast Runner »

Start om 19.30 met inleiding

Tentoonstelling en filmavonden zijn gratis toegankelijk (gratis parkeren)
Contact : FVG, Bist 164, 2610 Wilrijk – 03.830 51 58
Email: nas-fvg@hotmail.com
Website: www.nativeamericanstudies.be

Avondlezing 13 oktober 2010
“De culturele en linguïstische erfenis van indiaanse volkeren” door Dr. W. Adelaar


Zwartvoet Indianen

Avonturen van een Zeeuwse verzamelaar 

Het Zeeuws Museum is in bezit van een grote en indrukwekkende collectie objecten van de Zwartvoet Indianen. Deze collectie is bijeengebracht door de Zeeuw Meinard Sprenger (1860-1951), die aan het eind van de 19e eeuw naar Canada trok. Recentelijk is de collectie etnografica van het Zeeuws Genootschap teruggekeerd in het museum na een jarenlange bruikleen aan het Museum voor Volkenkunde in Leiden. 

In december 2009 deed Caroline van Santen, conservator van het Zeeuws Museum, samen met de Leidse antropologe Lea Zuyderhoudt en Zwartvoet oral historian Clifford Crane Bear voor de tentoonstelling onderzoek in Canada. Tijdens het onderzoek bleek dat de objecten die Meinard Sprenger rond 1900 meebracht, ook in Canada zijn blijven voortbestaan. Enkele Zwartvoet Indianen werden geïnterviewd over de Zeeuws Museumobjecten. Videofragmenten van deze interviews zullen in de tentoonstelling te zien zijn. 

Tentoonstelling
In de tentoonstelling worden prachtige objecten van de Zwartvoet Indianen getoond. Deze objecten zoals messschedes, een paardenuitrusting, mocassins en leggings zijn verzameld door Meinard Sprenger. Deze collectie wordt aangevuld met een aantal bijzondere objecten van andere musea uit Nederland en België. Ook persoonlijke objecten van Meinard Sprenger zullen te zien zijn, zoals een western zadel en kledingstukken die door Sprenger zijn gedragen. Daarnaast wordt de tentoonstelling aangevuld met tekeningen van Jan Toorop waarop Meinard Sprenger staat afgebeeld, foto’s van Meinard Sprenger, zijn Domburg ranch, het ranchleven en van Zwartvoet Indianen toen en nu.

Periode: 10 juli t/m 31 oktober 2010
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag 11.00 uur – 17.00 uur

  • Zeeuws Museum
  • Abdij (plein)
  • 4331 BK, Middelburg
  • www.zeeuwsmuseum.nl

Inca’s – Capac Hucha

Aangrijpende archeologische vondsten op de ijzige toppen van het Andesgebergte vormen het vertrekpunt voor de tentoonstelling Inca’s, Capac Hucha. Capac Hucha was de koninklijke plicht van de Incakoning om door middel van kinderoffers in contact te komen met goden en voorouders om grip te krijgen op het leven.
Het onderwerp, mensenoffers in de Andesculturen, wordt in beeld gebracht door ruim 300 voorwerpen uit de eigen collectie, Europese musea en privécollecties. Te zien zijn: mummies, keramiek, koninklijke weefsels, zilver en goud.

Periode: 1 juli – 14 november 2010 (wegens succes wordt de tentoonstelling verlengd) tot en met 2 januari 2011.
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 – 20.00 uur.

Share Button