Nieuwsbrief 58 – december 2010

Lakota Stichting

Nieuwsbrief nr. 58 – december 2010


VAN DE REDACTIE

De redactie van de nieuwsbrief en het bestuur van de Lakota Stichting wensen u allen een goed 2011!

Gelukkig Nieuwjaar!LAKOTA-REIS 2011

In 2011 is weer een reis naar de Lakota gepland. De 16-daagse reis begint eind juni vanuit Denver, Colorado en kost 1500 dollar. Verdere informatie kunt u vinden op de pagina Reizen.


HULP AAN PINE RIDGE

Regelmatig krijgen we vragen of het mogelijk is spullen naar de reservaten te sturen. Vooral oude kleren kunnen in Nederland makkelijk ingezameld worden. Over het algemeen raden we dit niet aan. Te vaak hebben we bergen vieze, kapotte kleren op de reservaten gezien.

Op de site friendsofpineridgereservation.org staat uitgelegd, hoe je verschillende projecten op het Pine Ridge-reservaat kunt steunen. Op het ogenblik voeren ze speciaal actie voor boeken.
De site heeft een lijst van organisaties, die op een aparte pagina aangeven welke spullen ze nodig hebben. Veel projecten kun je steunen door spullen zelf online in te kopen en direct naar hen op te sturen. Boeken voor de scholen kunnen bv via Amazon worden besteld en op Pine Ridge bezorgd.
Overigens kan ook een verwarmingsapparaat (heater) bij Amazon worden aangeschaft! Tweedehands kleren worden niet vaak gevraagd, ze moeten schoon zijn en niet versleten. Winterkleren zijn het meest zinvol. Stuurt u toch spullen in een doos vanuit Nederland, de portokosten zijn niet gering!


VN-VERKLARING INHEEMSE VOLKEN

President Obama heeft aangekondigd dat de Verenigde Staten de Verenigde Naties-Verklaring over Inheemse Volken zal accepteren. Van de vier landen die oorspronkelijk tegen de Verklaring stemden (Canada, Australie, Nieuw-Zeeland en de VS) is de VS de laatste die z’n verzet opgeeft. De Verklaring is overigens niet bindend, maar volgens veel betrokkenen een stap in de goede richting.


VONNIS AQUASH-ZAAK

In de rechtszaak tegen John Graham, verdacht van de moord op American Indian Movement-lid Anna Mae Aquash op het Pine Ridge-reservaat, heeft de jury een schuldig uitgesproken. Graham kan levenslang krijgen. De zaak dateert uit 1975 en heeft de aandacht getrokken, omdat onder activisten altijd werd aangenomen dat de FBI er voor verantwoordelijk was. Graham is een Canadese Indiaan en is zelf AIM-lid. Een Oglala-Lakota van het Pine Ridge-reservaat is eerder al veroordeeld als mededader.

Zie verder: Rapid City Journal.com


TENTOONSTELLINGEN/EVENEMENTEN

Qaoktualuk

Fototentoonstelling – Inuit Kunstobjecten  Pater Andre Vermaut o.m.i.

Leven en werken als missionaris bij de Inuit 1945-1960 Canadees én Wilrijkenaar, Andre Vermaut nu 90 jaar, was gedurende 15 jaar missionaris bij de Inuit van Paulatuk, Canada. Het werk dat hij daar deed was vooral humanitair en charitatief. Als hobby fotografeerde hij de Paulatukmeut, de natuur, het dagelijkse leven.

Plaats: FVG, Bist 164 – 2610 Antwerpen-Wilrijk

Periode: 28 januari – 6 februari 2011

Openingstijden: alle dagen open van 10.00 tot 16.00 (ook op zaterdag en zondag)

Filmavonden:

2 februari « Nanook of the North »
5 februari « Atanarjuat, the Fast Runner »

Start om 19.30 met inleiding
Tentoonstelling en filmavonden zijn gratis toegankelijk (gratis parkeren)

Contact : FVG, Bist 164, 2610 Wilrijk – 03.830 51 58
Email: nas-fvg@hotmail.com Website: www.nativeamericanstudies.be
Avondlezing 13 oktober 2010 “De culturele en linguïstische erfenis van indiaanse volkeren” door Dr. W. Adelaar

Share Button