Nieuwsbrief 63 – december 2012

Lakota Stichting

Nieuwsbrief nr. 63 – december 2012


VAN DE REDACTIE

Bij dit nummer van de nieuwsbrief treft u een kortingsbon aan voor de nieuwe tentoonstelling Indianen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Verder wensen we u alvast hele fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Redactie & Bestuur Lakota Stichting


 

RUSSELL MEANS OVERLEDEN

Op 22 oktober is in zijn huis in Porcupine op het Pine Ridge-reservaat Russell Means overleden. Hij leed al enige tijd aan keelkanker. Russell Means werd in de zeventiger jaren bekend als activist van de American Indian Movement. Hij was betrokken bij de bezetting van Wounded Knee in 1973. Later kreeg hij ook bekendheid als acteur, o.a. in De laatste der Mohikanen.


BLACK HILLS

Diverse Lakota organisaties en activisten zijn er in geslaagd een stuk land in de heilige Black Hills terug te kopen. Het gaat om de 2000 acre (ruim 800 ha) van de Reynolds Ranch. De eigenaren waren eerst van plan het land op een publieke veiling te verkopen. De Indianen vermoeden dat er een weg over het terrein aangelegd zou worden. Volgens hen is een plek waar vaak ceremonies worden gehouden.

Inmiddels is 9 miljoen doillar bij elkaar gehaald voor de aankoop van het gebied, betaald door de Rosebud Sioux Tribe, Crow Creek Sioux Tribe, en de Shakopee Mdewakanton Sioux Community. Zij hebben nu een oveneenkomst bereikt met de eigenaars.

Zie verder:


TENTOONSTELLINGEN/EVENEMENTEN
INDIANEN. KUNST EN CULTUUR TUSSEN MYTHE EN REALITEIT

De Nieuwe Kerk in Amsterdam presenteert in de winter van 2012/2013 een tentoonstelling over de artistieke tradities van indianen van het Noord-Amerikaanse continent. Aan de hand van zeven regio’s wordt een beeld geschetst van de rijke kunst en cultuur van indianenvolken. Ruim tweehonderd kunstobjecten en gebruiksvoorwerpen nemen de bezoekers mee naar de prairies in de Midwest, de vlakten rond de Great Lakes, Californië, de Canadese westkust en de landen van de Navajo en de Inuit.

Periode: 14 december 2012 – 14 april 2013

Zie verder: nieuwekerk.nl


WINTEREXPOSITIE SCHILDERIJEN JEROEN VOGTSCHMIDT

  • zondag 16 december 2012 van 12.00 – 17.00 uur
  • Landgoed Groenhoven
  • Dorpsstraat 6
  • 5314 AE Bruchem (vlakbij Zaltbommel)

Gratis entree en iedereen is van harte welkom!


HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL

De tentoonstelling Het Verhaal van de Totempaal is sinds 6 oktober 2012 in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden.

Cultuur, geschiedenis en actualiteit

Bezoekers worden meegenomen naar hun wereld waarbij de cultuur, geschiedenis en de actualiteit in de tentoonstelling naar voren komen. Bijzondere voorwerpen zoals maskers, schitterende mantels (blankets), zilveren sieraden, gebruiksvoorwerpen en totempalen in verschillende soorten en maten vertellen de verhalen van de Indianen van Noordwestkust van Amerika. Behalve topstukken uit het museum zelf zullen er unieke internationale bruiklenen te zien zijn.

Speciaal voor de tentoonstelling heeft Museum Volkenkunde een groep Indiaanse kunstenaars onder leiding van Rande Cook een acht meter lange totempaal laten maken. Hét topstuk van de tentoonstelling. Dit project is begeleid door het U’mista Cultural Centre in Alert Bay, Canada.

Zie verder:

http://volkenkunde.nl/nl/verhaal-van-de-totempaal

http://volkenkunde.nl/nl/totempaal-voor-volkenkunde

En ook: http://www.geschiedenis24.nl/nieuws/2012/augustus/de-totempaal-als-historisch-baken.html

Share Button