Nieuwsbrief 60 – februari 2012

Lakota Stichting

Nieuwsbrief nr. 60 – februari 2012


RECHTSZAAK TEGEN ALCOHOL WHITE CLAY

De Oglala Sioux-stam van het Pine Ridge-reservaat heeft een rechtszaak aangespannen tegen verschillende bierbrouwerijen en bedrijven in het dorpje White Clay in Nebraska. Ze vragen een stop op het verkopen van alcohol en 500 miljoen dollar schadevergoeding.

Zie verder:
Indianz.com: Oglala Sioux Tribe files lawsuit targeting liquor in Whiteclay

Volkskrant:
Indianen klagen brouwers aan wegens alcoholverslaving


ARMOEDE OP PINE RIDGE-RESERVAAT

Naar aanleiding van de laatste armoede-cijfers in Amerika bezocht de NOS-correspondent in de V.S. in november 2011 het Pine Ridge-reservaat van de Lakota. In diverse programma’s werden filmpjes getoond.

In het NOS-journaal:
Indianen allerarmsten van Verenigde Staten

Ook in het programma Nos op 3 is een filmpje over de armoede en de gangs uitgezonden. Indianencultuur: synoniem aan gangcultuur?

De filmpjes zijn ook te zien vanaf onze homepage: www.lakota.nl


NIEUW BOEK CHARLES MAAN: 1493Journalist Charles Mann heeft een vervolg uitgebracht op zijn boek 1491 over de leefwereld van de Indianen voor de komst van Columbus. In ‘1493: Hoe de wereld zich ontwikkelde na de ontdekking van Amerika’ behandelt hij de enorme veranderingen daarna, vooral de uitwisseling van mensen, dieren en planten tussen de continenten heeft volgens hem een enorme impact gehad op de ontwikkeling van Amerika en Europa. Mann noemt dit ‘de Columbiaanse uitwisseling’. Een groot deel van de Indiaanse bevolking stierf aan de door de Europeanen meegebrachte ziektes. Europa maakte kennis met bv de aardappel, chocola en de tomaat, maar aan de andere kant ook de aardappelziekte.

Charles C. Mann: 1493. Hoe de wereld zich ontwikkelde na de ontdekking van Amerika. Nieuw Amsterdam, Amsterdam. ISBN 9789046810347; 688 blz. € 34,95

Zie ook:
Uitgever NieuwAmsterdam: www.nieuwamsterdam.nl

Recensie Volkskrant: ‘Ziektekiemen bepaalden de Amerikaanse geschiedenis’

Recensie Trouw: Nieuwe Wereld werd niet ontdekt maar geschapen

Share Button