Reizen

Reizen in Indiaans Amerika

ATA KILI YELO

alles is geweldig

kom naar ons toe

we kunnen ondanks alles
broeders zijn !


De Lakota Stichting houdt zich onder andere bezig met toerisme naar Indiaanse volken. Dergelijke projecten geven de deelnemers de unieke kans in direct contact te komen met de Indianen, hun cultuur, hun huidige levenswijze en hun ideeën over zichzelf en hun geschiedenis.

Om op verantwoorde wijze kennis te maken met de Indianenreservaten en hun bewoners werken wij met Indiaanse gidsen.
We kunnen ook bemiddelen voor campings en individuele reizen.

Te doen in Lakota-land

In Rapid City, de enige wat grotere stad in het westen van Zuid-Dakota, wonen ook veel Indianen. The Journey is een heel bijzonder museum waarin een collectie Lakota voorwerpen te zien is. Verder bestaat de mogelijkheid inkopen te doen in de diverse Indiaanse giftshops en boekwinkels.

Op de reservaten in Zuid-Dakota zoals het Pine Ridge en het Rosebud-reservaat zijn toeristen welkom op een pow wow, een Indiaans dansfeest.

Op het Pine Ridge-reservaat kun je naar KILI-radio, het daar gevestigde Indiaanse radio-station, dat in heel westelijk Zuid-Dakota uitzendt. Het station zendt soms ook in de Lakota-taal uit. Ook op het Oglala Lakota College in Kyle wordt veel aandacht besteed aan de culturele achtergrond van de studenten.

Ook op het programma moet natuurlijk een bezoek aan Wounded Knee staan, de historische plek waar in 1890 enkele honderden Lakota’s door het Amerikaanse leger zijn omgebracht. Tevens vond hier in 1973 een opstand plaats.

Op deze reis kun je diverse natuurgebieden bezoeken, zoals de prairie en het berggebied van de Black Hills en vele soorten dieren, zoals herten, bizons en prairiehonden. Het half in het Pine Ridge-reservaat gelegen Badlands National Park is een waar maanlandschap.

In de Black Hills kun je onder andere naar de Devil’s Tower, een vulkanische berg in het noordwesten van de Black Hills, bekend uit de film Close Encounters of the Third Kind en een heilige plaats voor diverse prairie-stammen. Een andere heilige berg is Bear Butte aan de noordoostrand van de Black Hills, dat nu een park van de staat Zuid-Dakota is. Eveneens in de Black Hills kun je een bezoek brengen aan Mount Rushmore, het gedenkteken met vier enorm grote hoofden van Amerikaanse presidenten. Niet ver daar vandaan is Crazy Horse Mountain, het nog veel grotere beeldhouwwerk, dat sinds 1947 in aanbouw is ter nagedachtenis aan opperhoofd Crazy Horse.

In Montana is er nog het Little Big Horn Battlefield, waar de Lakota en hun bondgenoten generaal Custer versloegen. Het slagveld, een Nationaal Monument, bevindt zich op het huidige reservaat van de Crow-Indianen.

reservaten in Zuid-Dakota

De Indianenreservaten in Zuid-Dakota

In de staat Nebraska zijn er nog oude forten zoals Fort Robinson, waar opperhoofd Crazy Horse werd vermoord en de laatste Lakota zich overgaven. Bij Fort Laramie in Wyoming werd in 1868 het belangrijkste verdrag met de Lakota gesloten.

Verslagen reizen

Een verslag van een reis, door ons georganiseerd in 1992, vind je in nieuwsbrief 10; de reis in 1993 wordt beschreven in Wotanin Wowapi 13 en die van 1997 in Wotanin Wowapi 27. Tevens vind je op onze site enkele foto’s van deze reizen, o.a. van de fotografe Diana van Oort, die in 1991 de reis meemaakte. Verder een verslag met foto’s van de Reis 2001.

Op de pagina Video zijn enkele korte videofilmpjes van de reizen te zien.