Wotanin Wowapi 39 – oktober 2000


nieuwsbrief van de Lakota Stichting

nummer 39, oktober 2000

Inhoudsopgave


Van redactie & bestuur

In dit 39ste nummer van Wotanin Wowapi besteden we aandacht aan een nieuw blad over indianen en andere inheemse volken, en aan films en adressen in Nederland voor boeken van en over indianen.

Onlangs hebt u een nummer ontvangen van het tijdschrift ‘Baribal’, waarin als thema ‘Lakota’ was opgenomen. De Lakota Stichting heeft aan dit nummer meegewerkt en heeft daarom besloten haar adressenbestand eenmalig – uitsluitend voor het versturen van dat present-nummer – ter beschikking te stellen aan de uitgever. Ook aan het nieuwe zusterblad ‘Totem Magazine’ (zie elders in dit nieuwsbriefnummer) zullen wij af en toe medewerking verlenen.

In onze Cactus-reeks komt deze maand een nieuw boekje uit. Het heet ‘Indiaanse Lakota recepten – Traditioneel en eigentijds’ en kost f 3,50 (exclusief porto). U kunt het via onze website of telefonisch bestellen.

Op onze website staan ook weer enkele toevoegingen: de teksten uit nieuwsbrief 34 en pagina’s over indiaanse kranten op het Internet en indiaanse radio-zenders die via het web uitzenden. Verder hebben we onlangs een chatbox op de website gezet.

Gerda Bolhuis


Mijn leven, mijn zonnedans

Boekbespreking

Mijn leven, mijn zonnedans – Leonard Peltier – Uitgeverij Luitingh-Sijthoff ISBN 90-245-3869-6, prijs: f 29,90, paperback. Oorspronkelijke titel: Prison Writings.

Het boek geeft het verhaal van politiek activist Leonard Peltier, die in de jaren zeventig tot twee keer levenslang is veroordeeld voor de moord op twee FBI-agenten op het Pine Ridge-reservaat van de Lakota in Zuid-Dakota. Hoewel Peltiers naam op de flap staat, lijken de teksten te zijn bewerkt door ghostwriter Harvey Arden.

Het boek bestaat voornamelijk uit losse teksten en gedichten over het gevangenisleven. Het voegt weinig toe aan de al bekende informatie over de zaak. Integendeel: recente, belangrijke informatie over de activiteiten van de American Indian Movement en de FBI in de jaren zeventig ontbreekt totaal. Ook in de begeleidende informatie van de Nederlandse uitgever wordt hierover niet gerept.

Gerda Bolhuis


Nieuw blad over inheemse culturen

Van de uitgever van Baribal, Oercrew bv, is onlangs het 0-nummer verschenen van Totem Magazine, een nieuw, tweemaandelijks tijdschrift over de huidige traditionele culturen en hun natuurlijke omgeving. Dit eerste nummer is geheel gewijd aan de indianen van Noord-Amerika.

Het was mede bedoeld als publicatie bij de expositie ‘They called us indians…’, maar kwam pas beschikbaar toen de expositie nog maar een paar weken te gaan had. Niet dat u zich daardoor moet laten afschrikken. Het 0-nummer biedt gevarieerde informatie, ook boeiend voor wie de expositie niet heeft bezocht, en het is prachtig en kleurrijk uitgevoerd.

De nadruk ligt op cultuur, natuur, kunst en kunstnijverheid, niet op politieke kwesties en acties. In de woorden van de redactie: ‘Wij hopen u de komende jaren verslag te doen van aantrekkelijke reisbestemmingen, evenementen in Nederland en België, museumcollecties, exposities in galeries en alles wat iets te maken heeft met de huidige traditionele volken.’ En: ‘We zullen u meeslepen naar de uithoeken van de niet-westerse wereld.’ De redactie werkt rechtstreeks met indianen samen en verschillende inheemse kunstenaars zijn als medewerker aan het blad verbonden.

In het 0-nummer staan onder meer een portret van het negentiende-eeuwse Comanche-opperhoofd Quanah Parker, een verslag van een rondreis door Brits Columbia, artikelen over de wolf en het Appaloosa-paard, schetsen van verschillende cultuurgebieden zoals het poolgebied, het noordoosten, het zuidwesten en het prairiegebied, korte impressies van (het werk van) hedendaagse kunstenaars, en enkele boekbesprekingen.

Het aardige van een blad als dit is, dat het niet in verontwaardiging over het onrecht uit het verleden blijft hangen of het verlorene idealiseert, maar de lezer laat zien hoe getalenteerde indianen en andere inheemse mensen op dit moment vorm geven aan hun werk en leven. Natuurlijk is dit maar een fractie van een complex geheel. Het laat de grote inheemse problemen van werkloosheid, drankmisbruik, onderlinge conflicten over de toekomst, rechtszaken, etcetera, onverlet, maar voor informatie daarover zijn uitstekende bronnen beschikbaar, zoals inheemse dag- en weekbladen.

Zoals aangegeven blijft Totem Magazine niet beperkt tot indianen, het richt zich ook op andere inheemse culturen. Dat is behoorlijk hoog gegrepen, zeker als de redactie informatie nastreeft die betrouwbaar is zonder te oppervlakkig te worden. We zijn benieuwd hoe het blad zich ontwikkelt.

Marian Cuisinier


Op zoek naar een boek?

Ook geïnteresseerd in romans van moderne indiaanse schrijvers? Of meer in historische verhalen of boeken over indiaanse culturen en ceremonies? Hoe dan ook, voor boeken van en over ‘native Americans’ hoef je niet naar de V.S. Zowel in het Engels als vertaald in het Nederlands is hier inmiddels een breed aanbod te vinden, het Internet, waar je zo ongeveer ‘alles’ kunt bestellen, nog even buiten beschouwing gelaten. Hiernaast geven we een lijstje van uitgevers, boekhandels en galerieën met een indiaanse boekencollectie. Het lijstje is zeker niet volledig. Voor aanvullingen (geen new age) houden we ons aanbevolen.

Uitgevers

Arts Scribendi, Harmelen
tel.: 0348-443998

Geeft informatieve jeugdboeken in het Nederlands uit, onder meer over geschiedenis en leefwijzen van indianen. De collectie is te vinden op het internet: www.arsscribendi.nl

In de Knipscheer, Haarlem
tel.: 023-5251177

Bij deze uitgever vind je een groot aantal vertaalde romans van belangrijke indiaanse auteurs, onder wie Scott Momaday, Craig Strete, James Welch, en andere. In november verschijnt een nieuw boek van Strete, ‘Een mes in de geest’, door de uitgever omschreven als ‘de pueblo-Indiaanse versie van Shakespeares tragedie Macbeth’. Dat belooft wat.

De boeken van beide uitgevers zijn in de boekhandel verkrijgbaar of kunnen daar worden besteld.

Boekwinkel

The American Book Center
Kalverstraat 185, 1012 XC Amsterdam
tel.: 020-6255537 / fax: 020-6248042

En:

Lange Poten 23, 2511 CM Den Haag
tel.: 070-3642742 / fax: 070-3656557
internet: www.abc.nl

Heeft een ruim en gevarieerd aanbod van Engels-talige fictie en non-fictie van indiaanse auteurs, plus boeken over indiaanse onderwerpen van niet-indiaanse auteurs.

Galerieën

Hopi-Navajo
Molenstraat 32, 2513 BL Den Haag
tel.: 070-3640585 / fax: 070-3563995
open: ma 13.00-17.30, di-vr 11.00-17.30, za 11.00-17.00 u.

Importeert deels zelf en heeft een gevarieerd aanbod, behalve van het zuidwesten ook van andere gebieden. Heeft ook vertaalde boeken.

Inipi
Hoge Maasdijk 9, 5256 TE Heusden/Hedikhuizen
tel.: 0416-662615
open: wisselend, vooral 2e helft van de week van 12.00-16.00 u., soms ook op zondagmiddag open; als je van ver moet komen, kun je het beste vooraf telefonisch navragen wanneer de galerie open is.

Vooral boeken over indiaanse culturen, gebruiken en ceremonies en in mindere mate romans. Sommige boeken zijn door de galeriehoudster zelf geÏmporteerd en het meeste is in het Engels.

Tweedehands (en nieuw)

Ben Teurlings
Pastoor Spieringslaan 10, 5591 CT, Heeze
040-2852552
ben-ing@hotmail.com

Particuliere collectie. Als je wilt weten of een bepaald boek hier aanwezig is, kun je dat het beste schriftelijk navragen. Bellen kan ook, maar de telefonische bereikbaarheid is beperkt en onregelmatig.
Tweedehands en nieuwe boeken, allerlei soorten, zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Ook bij antiquarische boekhandels en bij de Slegte kun je soms aardige tweedehandsvondsten doen.

Marian Cuisinier


‘The Brave’ & ‘Deadman’

Filmbespreking

In de afgelopen tijd, zo vanaf Costners ‘Dances with wolves’, is me opgevallen dat veel mensen hier een eenzijdig, geromantiseerd beeld hebben van indianen en indianenfilms. Om ook eens de andere kant van de medaille te belichten, leek het me nuttig in deze nieuwsbrief in te gaan op twee films van enige jaren geleden die de meeste mensen niet kennen. Het gaat om films die een heel aparte kijk op het indianenleven geven, maar toch op mijzelf indruk hebben gemaakt en – gelet op de reacties in kranten en op het Internet – ook in de filmwereld respect hebben afgedwongen. Als kijker vraag je je af: ‘Is dit nu echt?’, maar voel je je er toch emotioneel bij betrokken. Ik vond beide films erg de moeite van het bekijken waard.

”The Brave” is een verhaal van liefde en opoffering. Het gaat over een arme indiaanse man, Raphael (Johnny Depp), die met zijn vrouw en zijn twee kinderen leeft in Morgantown, in een afbraakzooitje bij een dumpplek dat op de nominatie staat om gesloopt te worden. Hij is werkloos, door gebrek aan opleiding, drank en een gevangenisverleden, dus een toekomst voor zijn familie is er niet. Om zijn familie een beter bestaan te geven, verkoopt hij letterlijk zijn leven. Een zakenman, McCarthy (Marlon Brando), betaalt Raphael $ 50,000 om in een snuff-film te spelen, waarin hij het leven zal laten door een groep rednecks. Zijn dood is echt, wordt niet gespeeld. Raphael accepteert het aanbod zonder zijn gezin op de hoogte te brengen, beleeft mede door het geld een roerige laatste week op aarde, en probeert zijn zoon de verantwoordelijkheid van de man in huis bij te brengen. Deze film is als de debuutfilm onder de regie van Johnny Depp verschenen op het 15e filmfestival van Cannes, in 1997. Het is een Acappella Pictures Productie. Regie: Johnny Depp.

Hoofdrollen: Johnny Depp, Marlon Brando, Elpidia Carrillo, Floyd ‘Red Crow’ Westerman, Cody Lightning, Nic. Mancera. De muziek wordt verzorgd door Iggy Pop.

‘Deadman’ toont een aaneenschakeling van gebeurtenissen. De film is volledig in zwart-wit en geeft de kijker vooral visueel een indruk van de beleving van de spirituele wereld.De film gaat over een immigrant, Bill Blake (Johnny Depp) genaamd, die een baan als boekhouder aanneemt in een verafgelegen gehucht. Tegen de tijd dat hij aankomt is een maand verstreken en is de vacature al vervuld. Blake komt dan door toevallige omstandigheden in moeilijkheden. Hij raakt betrokken bij een schietpartij waarbij een dode valt en slaat op de vlucht, achternagezeten door een stel premiejagers. Op zijn vlucht ontmoet hij een indiaan, Nobody, die achttiende-eeuwse Engelse gedichten citeert van de dichter Blake. Onderweg leren ze elkaar kennen en komt de spirituele wereld aan de orde. Geesten achter de horizon spelen hierbij een grote rol. ‘Deadman’ is een totaal onvoorspelbare film over het verlies van moreel besef in een samenleving die amoreel is.
Regie: Jim Jarmusch. Hoofdrollen: Johnny Depp, Gary Farmer (zie ook nieuwsbrief 35), verschenen in 1995, zwart-wit, 134 min. De muziek wordt op een indrukwekkende manier verzorgd door Neil Young.

Vraag deze titels eens aan in uw lokale videotheek en bekijk ze zonder vooroordeel. Ik denk dat ze overkomen als films die een bepaalde waarde hebben omdat er iets van blijft hangen en ze je aan het denken zetten, en dat is toch de bedoeling van het bekijken van een film.

Ik wens U veel kijkplezier.

Hans Borsje


Korte berichten

Kennewick Man
De resten van Kennewick Man zullen aan de indianen worden teruggeven. Het 9000 jaar oude skelet, waarover wij in Wotanin Wowapi 37 berichtten, is onlangs door de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken toegewezen aan de indianen in het gebied van de Columbia-rivier.

Wetenschappelijk onderzoekers hebben aan het skelet inmiddels voldoende onderzoek kunnen doen, er is geen reden meer om het vast te houden. Het skelet lijkt de gangbare theorieën over de herkomst van de indianen te weerspreken, omdat het nauwelijks indiaanse kenmerken heeft.

Bezetting Grass Roots Oyate

De bezetting door een groep traditionele Lakota, de Grass Roots Oyate, van het gebouw van de stamraad van het Pine Ridge-reservaat in Zuid-Dakota, duurt nog voort. Dreigementen van ontruiming door de autoriteiten zijn niet uitgevoerd. De door de Grass Roots Oyate afgezette stamraad functioneert nog steeds.

Op 3 september zijn enkele mensen aangehouden en aanklachten uitgebracht wegens financiële malversaties. Onder de aangehoudenen zijn enkele stamraadleden en de directeur van het woningbedrijf.

Een van de leiders van de bezetting, Floyd Hand, is inmiddels door de anderen uitgestoten, omdat hij zich kandidaat heeft gesteld voor de komende stamraadsverkiezingen (voor de functie van vice-president), wat hij op de heilige pijp gezworen had niet te zullen doen.


Colofon

Eindredactie: Marian Cuisinier
Organisatie & produktie: Gerda Bolhuis
Layout/logo’s: Ad Vermeulen
Bijdragen: Gerda Bolhuis, Hans Borsje & Marian Cuisinier

ISSN 0926-2989

Share Button