Wotanin Wowapi 45 – september 2002


nieuwsbrief van de Lakota Stichting

nummer 45, september 2002

Inhoudsopgave


Van redactie & bestuur

Dit nummer van de nieuwsbrief heeft tot onze spijt enige tijd op zich laten wachten. In de zomer blijkt het niet mogelijk te zijn voldoende artikelen en informatie bij elkaar te krijgen om een nummer van de nieuwsbrief te vullen.

Verder vragen wij ons ernstig af of het in deze tijd van internet, e-mail en ander snelle communicatie nog wel zin heeft elk kwartaal een nieuwsbrief rond te sturen met nieuws, wat op andere plekken sneller te krijgen is en helaas soms ook al achterhaald is.

Wij zijn dan op het ogenblik ook aan het brainstormen over andere mogelijkheden om onze donateurs iets terug te geven voor hun steun aan onze stichting.

Ideeën hierover zijn van harte welkom. In het decembernummer zullen we er op terugkomen.

Op het ogenblik wordt dan ook hard gewerkt aan een nieuwe versie van onze website lakota.nl, die over een maand ongeveer klaar zou moeten zijn. Ook daar kunt u uw reacties kwijt.

Gerda Bolhuis


The heartsong of Charging Elk

Boekbespreking

The heartsong of Charging Elk. Auteur: James Welch
Roman, ISBN 0385496745, 2000, 367 pg.

Van de indiaanse schrijver James Welch (Blackfoot/Gros Ventre) is een nieuwe roman verschenen. Deze speelt in een heel andere setting dan de gebruikelijke, namelijk in het Frankrijk van het einde van de negentiende eeuw.

Charging ElkEen Oglala-Lakota-indiaan, Charging Elk, heeft gevochten in de bekende veldslagen van de Lakota. Daarmee begint dit boek. Charging Elk trekt zich daarna terug in de Badlands van Zuid-Dakota, om nog een beetje te kunnen leven zoals in zijn jeugd. Hij komt terecht bij de Wildwest-show van William Cody (Buffalo Bill), waarmee hij in de laatste jaren van de negentiende eeuw door West-Europa trekt.
Nadat hij gewond is geraakt bij een show, belandt hij in Marseille in een ziekenhuis. Doordat hij wordt aangezien voor een andere indiaan, die overlijdt, wordt hij door de show achtergelaten. Hij moet zich alleen zien te redden in een land waarvan hij noch de taal noch de mensen begrijpt. Het boek gaat verder over zijn belevenissen in Marseille, hoe hij wordt opgevangen door een vishandelaar en met de Franse cultuur kennismaakt.

Tijdens het lezen van dit boek blijf je met de vraag zitten of het Charging Elk ooit zal lukken of terug te keren naar zijn thuisland. Die vraag zal ik hier niet beantwoorden, want dan gaat veel van de charme van het boek verloren. Een indianenboek met een ongewone achtergrond.

Gerda Bolhuis

Van James Welch zijn eerder in het Nederlands verschenen:
Winter in het bloed – uitgeverij In De Knipscheer
De dood van Jim Loney – idem


Lakota Fund

Voor indianen is het altijd moeilijk geweest een lening te krijgen om een eigen bedrijf te starten. Commerciële banken vonden indianen een te groot risico. Vaak wordt een lening ook geweigerd uit verholen racisme.

In Lakota-land echter bestaat al 16 jaar een fonds waaruit indianen wel kunnen lenen. Het Lakota Fund startte destijds met een gift van 5000 dollar van de First Nations Development Corporation.
In 2001 werd 732.000 dollar aan leningen verstrekt aan 56 bedrijfjes. De leningen creëerden 66 banen.

Met de leningen werden bedrijfjes opgezet op het gebied van boekhouden, kunstnijverheid, bizonhuiden looien, campings, bouwbedrijfjes, en vele andere. In tegenstelling tot wat men in Amerika kennelijk over indianen denkt, wordt 90 tot 95 % van de leningen terugbetaald.

Naast financiële hulp wordt ook ondersteuning gegeven op het gebied van training en technische assistentie; bedrijfjes worden hierbij ondersteund door het Oglala Lakota College.

Lakota Fund heeft ook een eigen giftshop, de Spirit Horse Gallery in het Lakota Trading Center, in Kyle op het Pine Ridge-reservaat. Er is lokaal gemaakte kunstnijverheid te koop.

Op het internet: www.lakotafunds.org


Nieuwe indianenfilms

De laatste tijd is weer een aantal films gemaakt over indianen. De komende tijd kunnen we ook in Nederlandse bioscopen weer eens een indianenfilm zien. Als deze nieuwsbrief uitkomt, is waarschijnlijk al de film Windtalkers uitgebracht; de officiële releasedatum is 12 september.
Kijk voor de aktuele gegevens over waar de film draait op www.belbios.nl. De officiële website van de film staat bij MGM.

Windtalkers Windtalkers gaat over de Navajo Codetalkers, die in de Tweede wereldoorlog in Japan versleutelde boodschappen doorgaven in hun eigen taal. De Navajo-taal was nooit door de Japanners bestudeerd, waardoor deze in code niet te breken was.

Volgens het filmverhaal probeerden de Japanners door het kidnappen van Navajo soldaten deze codetaal te ontcijferen. Het leger was zich hiervan bewust en wees voor iedere Navajo soldaat een marinier aan om hem te beschermen. De film schijnt behoorlijk gewelddadig te zijn, 60 procent bestaat uit gevechtsscenes.

Een van de mariniers is Nicolas Cage. De Navajo wordt gespeeld door de Canadese Indiaanse acteur Adam Beach, bekend uit Smoke Signals, Dance me outside en de tv-serie The Rez.

Adam Beach is eveneens de hoofdrolspeler in de nieuwe tv-film Skinwalkers van PBS (de Amerikaanse publieke omroep). Ook de andere hoofdrolspeler is een bekend gezicht, Wes Studi, de ‘Pawnee’ uit Dances with Wolves.
Skinwalkers is gebaseerd op het boek van Tony Hillerman, dat in het Nederlands vertaald is als Heksenwerk. De regisseur is Chris Eyre, die ook Smoke Signals regisseerde. De producer is Robert Redford, die al eerder indianenfilms produceerde.
Wanneer deze film uitkomt, is nog niet bekend.

Gerda Bolhuis


Western Shoshone

De Western Shoshone-indianen in Nevada hebben in een referendum massaal gestemd voor het accepteren van een schadevergoeding van 138 miljoen dollar, voor het land dat zij in de negentiende eeuw verloren. Het resultaat was 1703 stemmen voor en 230 tegen. De Shoshone zouden per persoon zo’n 20.000 dollar ontvangen.

De landclaim van de Western Shoshone is gebaseerd op het verdrag van Ruby Valley van 1863. Hoewel hun toen bijna de hele huidige staat Nevada als grondgebied gegarandeerd werd, is dit land al snel door kolonisten ingenomen. De Western Shoshone kregen na jarenlange rechtszaken niet hun land terug, maar een schadevergoeding gebaseerd op de toenmalige landprijzen. Jarenlang hebben ze geweigerd deze aan te nemen, omdat ze land terug wilden.

Ook bij de Lakota speelt een soortgelijke zaak. De Black Hills werden in 1877 door de Verenigde Staten geannexeerd. Ook in deze kwestie werd, in 1980, na een tientallen jaren durende rechtszaak, alleen een schadevergoeding toegekend. Deze werd niet geaccepteerd. Het bedrag hiervan is inmiddels opgelopen tot meer dan 550 miljoen dollar. Bij de Lakota is nooit een referendum geweest. Bij een poll door de krant Lakota Times in de jaren tachtig, bleek 80% tegen verdeling van het geld te zijn. Wetsontwerpen om delen van de Black Hills aan de Lakota terug te geven hebben, hebben het nooit gehaald.

Gerda Bolhuis


Korte berichten

Mohawk-reservaat bedreigd

Het Mohawk-reservaat Akwesasne (St. Regis), op de grens van de staat New York en de Canadese provincies Ontario en Quebec, wordt bedreigd door de uitbreiding van de St. Lawrence Seaway. Er zijn plannen opgesteld om deze al eerder gekanaliseerde rivier nog verder te verbreden, zodat ook grote zeeschepen erdoor naar de Grote Meren kunnen. Een aantal families, die direct aan de rivier wonen, zullen vermoedelijk hun land moeten verlaten. Ook vrezen de Mohawks een verdere verslechtering van het milieu door vervuiling door de zeeschepen.

Badlands

De Lakota op het Pine Ridge-reservaat hebben verontrust gereageerd op plannen om in een deel van het natuurgebied de Badlands opgravingen naar fossielen te doen. De paleontologen zouden graven verstoren. Verder is men bang dat dit een aanzet is tot verdere exploitatie van het gebied, dat het waardevolle mineraal zeoliet bevat. Zeoliet kan gebruikt worden voor milieuvriendelijke vuilopruiming.
In het Stronghold-gebied zijn al enkele protesten geweest.

XIT

Een van de oudste indiaanse bands, XIT, heeft weer eens een optreden verzorgd. Oprichter Tom Bee trad met op met enkele leden van zijn oude rock- en rollband op een zomerfestival in Albuquerque, Nieuw-Mexico. Het originele XIT (Crossing of Indian Tribes) dateert uit de jaren ’70 en was heel populair onder indiaanse en Europese activisten. Bekende liedjes waren: Silent warrior, Plight of the Redman en Relocation.


Colofon

Organisatie & produktie: Gerda Bolhuis
Layout/logo’s: Ad Vermeulen
Bijdragen: Gerda Bolhuis

ISSN 0926-2989

Share Button